Zelfstandig leven jeugd individueel licht
Groeipunt
 Met verwijzing 
Productcode
50ZIL
Locatie
Hapert

Groeipunt

GROEIPUNT is voor (jong) volwassenen vanaf 13 jaar, die zich somber en gespannen voelen, negatief denken en situaties liever uit de weg gaan. Ik werk samen met hen naar het weer positief en vol vertrouwen in het leven staan

Bedrijfsprofiel

Zelfstandig leven jeugd individueel licht

Uitgebreide omschrijving

GROEIPUNT is voor (jong) volwassenen vanaf 13 jaar, welke problemen ondervinden ivm autisme of allerlei angstklachten.

Wat is de methodiek/aanpak van ondersteuning?

Binnen Groeipunt, praktijk voor integratieve psychotherapie, kan iedereen terecht voor behandeling van allerlei psychische klachten (in het bijzonder angstklachten en depressieve klachten), trainingen en (gezins)begeleiding. Rond de 13 jaar zitten jongeren volop in de puberteit en ontdekken ze steeds meer hoe ze zelf zijn en hoe ze met anderen omgaan. Ook kunnen ze de anderen steeds beter inschatten en weten ze wat ze van hen kunnen verwachten. Ze gaan meer relaties aan met leeftijdsgenoten en ze maken zich emotioneel los van hun ouders. Ze bereiden zich steeds meer voor op een beroep en dragen steeds meer verantwoordelijkheden. Daarnaast zijn ze hun leven steeds meer zelfstandig in aan het richten, zoals een eigen huis, gezin, enz. Al deze stappen kunnen heel veel twijfels en onzekerheid oproepen! - kan ik deze stappen wel aan? - doe ik het wel goed? - is dit wel wat ik echt wil? - ik kan dit niet aan! - ik vind het veel te zwaar alles bij elkaar! ….. Je kunt hier allerlei verschillende dingen invullen. Het is voor iedereen anders. Het kan zijn dat de verantwoordelijkheden hun overvallen. Ook volwassenen hier ook nog mee te maken hebben.  Dit kan ermee te maken hebben dat ze vanuit hun jongere jaren al verschillende dingen hebben meegemaakt, waardoor ze nu sneller uit veld geslagen worden. Denk hierbij aan een pestverleden, overbezorgde ouder(s), weinig betrokkenheid in de omgeving, een broertje/ zusje die veel aandacht nodig had/ opeiste, enz. Het is hen in ieder geval nu even te veel! Tijdens de intake wordt gekeken wat het beste bij hen past. Dit kan individueel zijn of in een groep. Deze groepstrainingen/ cursussen zijn gericht op het behalen van een specifiek doel gerelateerd aan specifieke problemen. Zomercursus Plezier op School; 2 daagse cursus voor kinderen uit groep die naar het voortgezet onderwijs gaan. En dan vooral kinderen die het sociaal gezien op de basisschool moeilijk hebben gehad. Zodat ze met meer plezier naar de nieuwe school kunnen gaan!  Vrienden voor het leven; een gedragstherapeutisch programma voor kinderen van 8 – 12 jaar en jongeren van 12 – 16 jaar met angststoornissen en depressieve klachten. Het gaat om 10 bijeenkomsten. Het is ook mogelijk individueel hiermee aan de slag te gaan. Geen Paniek; is voor mensen vanaf 18 jaar, die last hebben van lichte tot matige paniekklachten. In 8 lessen leren ze o.a. meer grip te krijgen op hun gedachten die de angst doen toenemen en leren ze omgaan met paniekklachten. Doepressie; is voor mensen van 16 – 21 jaar die lijden aan een depressieve stoornis of last hebben van depressieve klachten. Het is ook een mogelijkheid om rondom deze theorie individueel te werken.

Deze dienst wordt ook gepubliceerd op:

Laatst bijgewerkt: 05-01-2023

 Met verwijzing 

Voor het aanvragen van dit product heb je een besluit van de gemeente nodig.

Productcode:  50ZIL Zelfstandig leven Jeugd - individueel licht

Doelgroep:
Jeugd 0-18 jaar (zoals gespecificeerd in de Jeugdwet).

Problematiek:
Er is sprake van met name praktische ondersteuningsvragen op 1 of 2 leefgebieden als gevolg van klachten door psychosociale problematiek, een beperkte ontwikkelingsachterstand, een verstandelijke beperking of gedragsproblematiek. Vaak leven er opvoedvragen bij de ouders. Er is sprake van beperkte zelfredzaamheid van de jeugdige en/of het gezinssysteem. Het gezin moet ondersteund worden om met de situatie om te kunnen gaan. De jeugdige heeft ondersteuning nodig om zich verder te kunnen ontwikkelen.

Kenmerken:
De begeleiding is gericht op het bieden van praktische ondersteuning en begeleiding aan de jeugdige en zijn gezinssysteem. Dit kan gericht zijn op: 
- het bevorderen van de zelfredzaamheid van de jeugdige en zijn gezinssysteem; 
- het behouden van structuur in en regie over het persoonlijk leven en vaardigheden in het opgroeien en opvoeden;
- het adviseren en ondersteunen bij psychosociale en praktische opvoedvragen; 
- afbouw vanuit zwaardere vormen van begeleiding/nazorg; 
- ondersteuning bij begeleide omgang of bezoekregeling; 
- stabiel houden van kwetsbare gezinssituaties. 

Het betreft het bevorderen en in stand houden van de eigen regie en eigen kracht van de jeugdige en/of het gezin. De begeleiding is gericht op het stimuleren van het probleemoplossend vermogen en het verankeren van het nieuwe gedrag in het dagelijkse gedragsrepertoire. De begeleiding vindt zo veel als mogelijk in de directe leefomgeving van de jeugdige plaats: thuis of op school.

Specificaties

Soort aanbod
Met verwijzing
Productcode
50ZIL Zelfstandig leven Jeugd - individueel licht
Vestigingen  Nieuwstraat 19, 5527AR Hapert
Zorgsoorten Begeleiding (jeugd)
Leefgebieden Geestelijke gezondheid, Gezin en opvoeden en Huiselijke relaties en sociale contacten
Specialisme AD(H)D, Angststoornis, Autisme, Hechtingsproblematiek, Opvoeden, Persoonlijkheidsstoornis en Verstandelijke beperking
Locatie ondersteuning Ondersteuning op locatie, Online hulp/voorlichting en Thuis/ambulant

Doelgroep

Leeftijdscategorie Jeugd (tot en met 18 jaar)

Werkgebied

Aangeboden in Centrum, Gestel, Stratum, Strijp, Tongelre, Woensel-Noord en Woensel-Zuid
Wachtlijst in weken 4

Locaties

Deze dienst is beschikbaar op de volgende locatie:
Hapert 
Nieuwstraat 19, 5527AR Hapert
Bereikbaar: werkdagen
 

Wat vind je van deze informatie?

  
Informatie is niet actueel
Anders, namelijk: